Sekoitus
Betonisekoittajalla n. 10 min, pakkosekoittajalla riittää 2-3 min sekoitus. Lisäksi 10 min seisotus ja lyhyt uusintasekoitus. Automaattisekoittajalla huomioitava ettei vesimäärä kasva liian suureksi.
Työohje
Alustan ja ilman lämpötila tulee olla vähintään +5°C pinnoitettaessa sekä vähintään 3 vuorokautta pinnoituksen jälkeen. Suositeltavin olosuhde pinnoitukselle on lämpötila +10°C...+20°C sekä tuuleton pilvipouta. Rappaus tehdään rappauskauhalla tai -pumpulla. Sopiva yhden täyttökerran vahvuus on n. 15 mm. Mikäli kerrospaksuus ylittää 20 mm työ tehdään useampana kerroksena siten, että alempi kerros on ehtinyt kuivua 1-2 vrk ennen uuden kerroksen tekoa. Täyttörappaus tasataan laudalla. Myös varovainen puuhierto pinnan tasaamiseksi voidaan tehdä. Rappausta ei suositella tehtäväksi suorassa auringonpaisteessa tai tuulisella säällä. Rappausverkoilla saadaan pienennettyä laastin kuivumisesta aiheutuvaa halkeiluriskiä. Verkkoa tulee käyttää etenkin erilaisten materiaalien rajakohdissa, vanhan tiiliseinän halkeamakohdissa, aukkojen ja kulmien vahvikkeena sekä erilaisten harkkopintojen (siporex, kevytsora, betoni) rappauksissa. Verkon oikea sijainti rappauksessa on 1/3 pinnasta lukien, kuitenkin vähintään puolen välin ulkopuolella. Kuivissa olosuhteissa alusta on kostutettava ennen uutta rappauskerrosta.
Jälkihoito
Rappausta tulee jälkihoitaa suojaamalla muovikalvolla tai kevyellä vesisumutuksella (vesi ei saa valua) vähintään 1-3 vrk:n ajan. Kun lämpötila on:
+20°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta ja voimakkaalta auringon paisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan
Muuta huomioitavaa
- 3 ja 4 mm:n maksimiraekoon rappauslaastien ja pystysaumabetoneiden pumppaukseen suositellaan riittävän tehokasta rappauspumppua, joka on teholtaan vähintään 5,5 kW ja manttelikoko raekoolle 7 tai 8 mm. Automaattisen sekoitinpumpun käyttöä ei suositella, koska sekoitusaika jää automaatti-tyyppisissä pumpuissa liian lyhyeksi ja tämä vaikuttaa heikentävästi laastin lisäaineiden liukenevuuteen ja laastin ominaisuuksiin.
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki