Julkaistu: 15.10.2019

Rakentajalle räätälöity ratkaisu säästää aikaa ja rahaa

Kuivatuotteiden kehittäjäyritys Fescon on pistänyt uusiksi monet vanhat käsitykset rakennusten sisäpuolen tasoitus-, laatoitus- ja vedeneristystöistä. Yrityksen tuotteet paitsi tehostavat työmaiden toimintaa myös kohentavat työturvallisuutta ja ergonomiaa. Samalla rakennusprojektissa säästyy rahaa.

Jättimäinen hiekkakasa ottaa vierailijan vastaan Hyvinkäällä Fesconin tehtaan piha-alueella. Rekat jonottavat hakemaan tuotekuormiaan ja tehdas pyörii yötä päivää. Hiekka on monien tuotteiden tärkeä raaka-aine.

Kurkistus tehtaan laboratorioon vahvistaa, että täällä ei ole jymähdetty tekemään asioita niin kuin ne on aina tehty. Uusia tuotteita testataan ja kehitetään koko ajan. Repertuaarissa on parisataa tuotetta ja vuodessa syntyy keskimäärin viisi uutta. Viimeksi suoranaiseksi hittituotteeksi on noussut kipsipohjainen lattiatasoite, joka on kehitetty yleistyvien lämpölattioiden pintavaluihin.

– Ensimmäistä kertaa lämpölattian rakenne voi nyt olla yhtä paksu riippumatta siitä, käytetäänkö sementtitasoitetta vai uutta kipsipohjaista Flow GS -lattiatasoitettamme. Lämpölattioiden pintavaluihin riittää 40 millimetrin kerros kipsitasoitetta, kertoo Fesconin toimitusjohtaja Kimmo Peltola.

 

Laboratorio

Tuotekehityspäällikkö Raimo Niemelä osaa Fesconin tuotereseptit vaikka unissaan. 31 vuoden työkokemuksella hän tekee myös muun muassa tuotteiden muodonmuutostestejä, joissa seurataan kuivumiskutistumia ja tilavuuden muutoksia. Toimitusjohtaja Kimmo Peltola seuraa kiinnostuneena testaamista.


Vauhtia rakennusliikkeen työprosesseihin

Yrityksen suosituimmat tuotteet ovat pumpattava sementtipohjainen lattiatasoite sekä pystysaumabetoni. Myös pumpattavien rappauslaastien ja lattiabetonien kysyntä on taattu.

Yksi rakennuttajien suosikki, SR7, on normaalia paksumpi seinätasoite. Sillä täytöt saa tehdyksi yhdellä kertaa, kun useita kerroksia ei tarvita. Kerrospaksuus seinissä voi olla kerralla jopa 5 senttiä, ja tuote soveltuu myös kattojen ylitasoituksiin.

– Kaikki tasoitteet toimivat sekä uudis- että saneerauskohteissa. Pumpattavat lattiatasoitteemme ovat matala-alkalisia, ja niiden päälle voi laittaa minkä tahansa yleisimmistä lattiapinnoitusmateriaaleista, Peltola sanoo.

Nopeasti kuivuva lattiabetoni LB7 kehitettiin erään asiakkaan tarpeiden pohjalta. Betoni on viikossa pinnoituskuiva. Sillä pumpataan Peltolan mukaan päivässä 16 kylpyhuoneen lattiat, kun perinteisillä työtavoilla päivässä valmistuu vain muutama lattia.

– Tätä tuotetta käyttämällä rakennuttaja voi säästää kokonaisaikataulussa viikkoja verrattuna perinteiseen valmisbetoniin. 

Kuivatuotteen kilpailuetuna tasainen laatu

Moni ammattirakentaja arvostaa myös sitä, että pumpattavat tuotteet ovat työergonomian ja -turvallisuuden kannalta usein parempia kuin muut vaihtoehdot. Painavien säkkien kantamisen, käsin veivaamisen ja massan siirtelyn voi unohtaa. Kuivatuotteiden kilpailukykyä lisää myös laadun tasaisuus.

– Tuotteiden reseptit ovat suurin salaisuutemme. Jauhemaisista raaka-aineista kootaan tuotteet kuin elintarviketeollisuudessa. Valmistusprosessi on käytännössä kemianteollisuutta, Peltola vertaa.

Yritysideaan kuuluu, että tuotteilla autetaan rakennusyhtiöitä nopeuttamaan työprosessejaan. Fescon on ainoa suomalainen sekä sementti- että kipsipohjaisten kuivatuotteiden valmistaja ja alan suurin suomalaisomisteinen yritys. Laaja tuotevalikoima mahdollistaa sen, että asiakkaalle pystytään valitsemaan aina kustannustehokkain tuotevaihtoehto.

– Kuuntelemme koko ajan asiakkaidemme tarpeita ja toiveita, kehitämme uutta ja räätälöimme tuotteitamme tarpeiden mukaan.

Työkuva ässäkeskus

Helsingissä S-ryhmän pääkonttorin Ässäkeskuksen peruskorjaustyömaalla on käytössä useita Fesconin tuotteita. Yksi niistä on erikoissementtisideaineinen SR7-sisärappauslaasti, joka käy kuivien, kosteiden ja märkätilojen seinäpinnoille. Välipohjien vahvistuksessa ja äänieristyksessä taas käytetään ruiskubetonia nimeltä Ruiskukorro sen hyvän työstettävyyden ja pienen hukan vuoksi. Kohteen lattiatasoitukset tehdään Fesconin pumpattavalla Flow H -lattiatasoitteella.

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme