Julkaistu: 01.04.2021

Liki viisikymppinen kerrostalojulkisivu ehostui rapaten

Vihdin Nummelaan vanhat, päädyistään tiilimuuratut julkisivut purettiin ja korvattiin uusilla, levyrappausjärjestelmään perustuvilla julkisivuilla.
Mäntytie 5, Nummela


Vihdin Nummelaan vuonna 1973 valmistuneen asuinkerrostalon julkisivut olivat päässeet uusittavaan kuntoon. Vanhat, päädyistään tiilimuuratut julkisivut purettiin ja korvattiin uusilla, levyrappausjärjestelmään perustuvilla julkisivuilla.

Korjausrakentamisen markkinoilla eletään tällä hetkellä 1970-luvulla rakennetun kerrostalokannan julkisivukorjausbuumia. Tuolloin päätyjulkisivuissa tiili oli tavallinen ratkaisu. Parikymmentä vuotta myöhemmin markkinoille tulivat eristerappausjärjestelmät, jotka viime vuosikymmenten ajan ovat paljolti korvautuneet tuulettuvilla levyrappausjärjestelmillä. Vihdissä sijaitsevat, vastikään julkisivuiltaan korjatut As Oy Nummelan Mäntytie 5:n kaksi kerrostaloa ovat tästä kehityskulusta kuvaava esimerkki. Siellä vanhat tiilimuuratut päädyt purettiin ja korvattiin tuulettuvalla, tiililaatoista ja levyrappausjärjestelmästä koostuvalla rakenteella.

”Näin saimme toimivan, pitkäikäisen ja lämmöneristyskyvyltään huomattavasti paremman rakenteen lisäämättä kokonaispaksuutta lainkaan. Tässä kohteessa tiililaatat tehtiin vastaamaan ulkonäöltään vanhaa muurattua tiiltä, mikä tuo julkisivuun tyylikästä patinaa”, kertoo tuotepäällikkö Keijo Neffling levyrappausjärjestelmän kohteeseen toimittaneesta Fescon Oy:stä.

Neffling pitää ratkaisevan tärkeänä seikkana juuri sitä, että ominaisuuksien parantaminen onnistui samanpaksuisella rakenteella, koska vanhan julkisivun ulkomittoja ei ole yleensä mahdollista muuttaa. Toinen keskeinen seikka on tuulettuvuus.

”Jos niin sanotusti päällystakki vuotaa, tuuletusrako estää vettä pääsemästä tärvelemään rakennetta”, hän kuvailee.  

Tiililaattojen epätavallinen valmistustapa puolestaan juontaa talon asukkaiden ja pääsuunnittelijan toiveesta saada julkisivuun arvokasta vanhojen tiilten patinan tuntua. Tässä kohteessa myös pinnan ulkonäön merkitys korostui. Päädyissä hyvän ulkonäön kriteerit täyttyivät tiililaattapinnalla, pitkillä julkisivuilla tuuletetun levyrappausrakenteen uloimmaksi kerrokseksi tuli silikonihartsipinnoite.

Kokenut urakoitsija

Mäntytie 5:n julkisivu-urakan suunnitelmat olivat tarkat, eikä niitä siksi tarvinnut muuttaa työmaan aikana muuta kuin pitkien sivujen rankojen kiinnitysten osalta. Koska urakka oli kuitenkin katsottavissa vaativaksi, oli olennaista, että tekijäksi saatiin mahdollisimman kokenut urakoitsija. Tarjouskilpailun voitti julkisivukorjauksiin erikoistunut rakennusliike, Riihikoskelta kotoisin oleva Exoteriko Oy.

”Yrityksen historian aikana olemme tehneet melko massiivisen määrän tämäntyyppisiä korjauksia, joissa on ollut erityyppisiä rakenneosia ja ratkaisuja. Mutta jokainen kohde on silti omanlaisensa”, kertoo Exoterikon työpäällikkö Jyri Laine.

Vuonna 1994 perustettu Exoteriko tekee julkisivukorjauksia laajalla skaalalla. Laineen mukaan kaikki talojen ulkovaipoissa käytettävät ratkaisut kuuluvat yhtiön osaamisalueeseen.

”Joskus meidät on mielletty pelkästään rappaustyöt hallitsevaksi rakennusliikkeeksi. Kyllä me teemme nykyisin sellaisiakin töitä, mihin sisältyy laajempia kokonaisuuksia kuin pelkkä rappaus. Siitä tämä marraskuussa luovutettu urakka on kuvaava esimerkki.”

Urakkaan kuului vanhan rakenteen purku molemmissa kerrostaloissa. Kaikki purettiin paitsi pitkien sivujen julkisivurakenteessa syvimmällä sijaitsevat 65-millimetriset Siporex-lankut. Niiden hyödyntäminen uuden rankarakenteen kiinnitysalustana oli Laineen mukaan haastavaa, koska rankojen kiinnitykset oli mietittävä uudelleen.

Uusimalla julkisivurakenne saatiin sekä toimiva ja pitkäikäinen että energiatehokkaampi rakenne. Myös ikkunoiden sekä vesikaton uusiminen lisäeristyksineen tätä tavoitetta palvelemaan sisältyivät Exoterikon urakkaan. Olennaisin urakan sisältö koostui uudesta levyrappausjärjestelmästä ja sen asentamisesta. Sitä koskevan tarjouskilpailun perusteella levyrappausjärjestelmän toimittajaksi valikoitui Fescon.

”Levyrappausjärjestelmää oli määrätty käytettäväksi. Fescon Oy:n toimittama järjestelmä valikoitui käytettäväksi pitkän yhteisen historiamme ja toimittajan myöntämän kymmenen vuoden julkisivutakuun vuoksi”, Laine sanoo.

Fescopanel levyrappausjärjestelmä tiililaattapinnalla Uusi julkisivu vastaa ulkonäöltään vanhaa, muurattua tiiltä.
Mäntytie 5, Nummela Nummelan Mäntytien kerrostalot edustavat tyypillisiä 1970-luvun julkisivujen rakenneratkaisuja.
Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme