Julkaistu: 26.09.2018

Ressun lukio peruskorjataan museoviraston ohjein Fesconin märkälaastilla

Helsingin Kalevankadulla sijaitsevassa Ressun lukiossa alkoi vuodenvaihteessa laaja peruskorjaus, jossa uusitaan talotekniset asennukset, korjataan julkisivut, ikkunat ja vesikatto sekä ajanmukaistetaan tiloja vastaamaan opetuksen vaatimuksia. Remonttia urakoi Lujatalo ja talon uudet julkisivut valmistetaan Fesconin märkälaastilla, joka on kehitetty varta vasten historiallisille kohteille.

Helsingin Kalevankadulla sijaitsevassa Ressun lukiossa alkoi vuodenvaihteessa laaja peruskorjaus, jossa uusitaan talotekniset asennukset, korjataan julkisivut, ikkunat ja vesikatto sekä ajanmukaistetaan tiloja vastaamaan opetuksen vaatimuksia. Remonttia urakoi Lujatalo ja talon uudet julkisivut valmistetaan Fesconin märkälaastilla, joka on kehitetty varta vasten historiallisille kohteille.

Ressun lukio seinäpaneelin korjaus1

Sateinen aamu ei Ressun työmaata hiljennä. Ahtaalla tontilla peruskorjataan historiallista ja tunnettua Ressun lukiota, jota uusitaan peräti yli 15 miljoonalla eurolla. Talo on suojeltu ja Museoviraston valvonnassa. Paitsi sisätilat, tekniikka ja salaojitus, Helsingin katukuvassa tunnettu julkisivu saa uuden ilmeen – vanhoja tapoja kunnioittaen, kuten tähän vuonna 1892 rakennettuun taloon kuuluukin. Pintoja kunnostaa siihen erikoistunut virolaisyritys Vanalinna Ehitus työnjohtaja Tiit Tederin johdolla. Hänen mukaansa tämän kaltaisten historiallisten rakennusten materiaalien kehitystyö on tehtävä perusteellisesti. – Tietääkseni tällaista ei ole tehty muualla aikaisemmin eli valmistamme nykyaikaisin menetelmin vanhanaikaista märkälaastia. Prosessi on hiottu tarkaksi. Työmaalla on normaali kuivalaastisiilo, johon tulee kalkkilaasti kuivana jauhona tehtaalta. Tämän jälkeen siitä tehdään märkää kalkkilaastia, joka laitetaan märkälaastisammioon kypsymään. Kalkki paisuu sammiossa reagoidessaan veden kanssa. Kun laasti on kypsää, se laitetaan myllyyn johon sekoitetaan sementtiä, sieltä pumppuun ja sitä kautta rappaukseksi seinään. Tederin mukaan rakennukseen tuleva värillinen pintalaasti tehdään samalla menetelmällä vielä erikseen. – Tästä on se etu, että samasta siilosta saa lastit moneen eri käyttöön: samalla laastilla saa esimerkiksi tiilien saumat ja pinnoituksen tehtyä. 

Nykyaikainen versio

Fesconin uudella märkälaastijärjestelmällä valmistetaan vuosisatojen aikana hyväksi havaittua laastia nykyaikaisin menetelmin. Fesconin tuotepäällikkö Keijo Nefflingin mukaan hanke on ollut haastava, mutta samalla palkitseva. – Meitä on pyydetty kehittämään nykyaikainen versio tästä märkälaastista. Nyt meillä on materiaali sekä mylly, jossa kone hoitaa kaiken. Se nopeuttaa työtä sen verran, että työhön tarvitaan vain yksi mylläri, joka laittaa sementit myllyyn. Kaikki muut tulevat automaattisesti siilosta, koneesta ja sammiosta läpi. Uusi tapa puolittaa fyysisen työmiesmäärän. Itsestään tulos ei tullut. Fescon teetti laastia ja Ressun työmaata varten oman sammion. – Itse asiassa pyörittelimme kaksi vuotta ideoita, että saimme sammion toimimaan, kuten halusimme. Laastin kehittäminen on helpompaa, mutta koneiden kehitystyöt kestävät näin pitkiä aikoja. Testaamiseen menee myös aikaa. Vanalinna Ehitus on kokenut historiallisten kohteiden kunnostaja. Yritys on omistautunut vanhan säilyttämiseen ja kunnostamiseen – yritys on toteuttanut useita projekteja pääkaupunkiseudulla erityisesti rapattujen julkisivujen ja puumateriaalien kanssa. – Meillä on kokemusta tällaisista historiallisista kohteista, viimeisimpinä mainittakoon esimerkiksi St. Georgen hotelli Yrjönkadulla ja Ruotsalainen normaalilyseo. Tämä meneillään oleva projekti on meille kaikille tekijöille mielenkiintoinen. Tiit Tederin mielestä on mukavaa, että vanhoihin tuotteisiin kehitetään uudenlaisia menetelmiä. – Uusien tuotteiden käyttäminen on palkitsevaa ja kiinnostavaa. Museovirasto ja myös kaikki tekijät ovat olleet tyytyväisiä, kun tehdään uutta vanhoja perinteitä kuitenkin kunnioittaen. 

Ressun lukio tiit teder

"On palkitsevaa, kun Fescon kehittää vanhoihin tuotteisiin uudenlaisia menetelmiä." Tiit Teder Vanalinna Ehitus.

Asioita kehitetään yhteistyössä

Keijo Nefflingin mukaan Fesconilla innostutaan aina uusista haasteista. – Kehitämme uusia tuotteita luonnollisesti omatoimisesti, mutta myös läheisessä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Ressun lukion märkälaasti on tästä hyvä esimerkki. Aiemmin olemme valmistaneet muun muassa kirkkolaastia Kansallismuseoon sekä patsasmassaa patsaiden ja kuvioiden tekemiseen, eli sekä erikoissuhteutettua laastia, jota käytetään Suomenlinnassa kaikenlaisiin rappauksiin. Tiit Teder kertoo soittavansa aina Fesconiin Keijolle, kun uusi työmaa alkaa. – Käymme yhdessä työmaan läpi ja otamme kuvia, jotka jaetaan kaikille hankkeeseen osallistuville osapuolille. Näin kannattaa toimia erityisesti vaativien työmaiden kanssa. Sitä kautta saamme edettyä vauhdilla; selkeät ohjeet ja nopeat toimitukset auttavat ja yhteistyö on aina toiminut todella hyvin. 

Fesconin Nefflingin sydäntä lähellä ovat vanhat kohteet. – Ei minulla muitakaan kohteita mitään vastaan ole, päinvastoin, mutta näistä vanhoista kohteista oppii aina niin valtavasti uutta. Nyt Ressun projekti on noin puolessa välissä. Tekemistä vielä siis riittää vuodeksi. – Jatkamme työskentelyä täällä Ressussa. Museovirasto hyväksyy suunnitelmat; he myös käyvät välillä työmaalla vierailemassa. Kaupunginmuseo on vielä erikseen mukana projektissa. Vuoden päästä syksyllä pitäisi kaiken olla valmiina ja oppilaat pääsevät palaamaan kunnostettuihin tiloihin.

Ressun lukio työkuva
Ressun lukio seinä
RESSUN LUKIO:
  • Noin 700 oppilaan lukio
  • Yksi Suomen vanhimpia lukioita
  • Keskiarvoraja lukioon yksi Suomen korkeimpia
  • Helsingin Suomalainen Reaalilyseo Ressu perustettiin vuonna 1891 Suomen keisarillisen senaatin päätöksellä
  • Toimi poikakouluna vuoteen 1978 asti, sen jälkeen muuttui yhteiskouluksi
  • Tontti rajautuu toiselta puolelta Helsingin Lönnrotinpuistikkoon ja toiselta puolelta Kalevankatuun.
Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme