Julkaistu: 28.08.2020

Fesconilta hiekkaa kymmenille golfkentille

Fescon toimittaa lähes sadalle Suomen golfkentälle hiekkaa. Yksi kentistä on Lohjan St. Laurence Golf, jonne saapuu kaudessa noin 700 tonnia hiekkaa.

Golfkentät tarvitsevat erilaisia hiekkalaatuja

Fesconin hiekkaa levitetään golfkentälle Hiekkaa käytetään myös viheriöiden kasvukerroksen kunnossapitoon


Fescon toimittaa lähes sadalle Suomen golfkentälle hiekkaa. Yksi kentistä on Lohjan St. Laurence Golf, jonne saapuu kaudessa noin 700 tonnia hiekkaa.

Aurinkoisena elokuun lopun arkipäivän aamuna Lohjan St. Laurencen golfkentällä on jo täysi tohina päällä. Pandemiasta huolimatta golf on ollut useille harrastuksena sellainen, jota on voinut harjoittaa suhteellisen turvallisesti. Lämpimänä päivänä lähtijöitä on tasaisen vilkkaasti. Ulospäin myös St. Laurencen kenttä näyttää vihreältä keitaalta, mutta kauneuden ja toimivuuden saavuttamiseksi 150 hehtaarin alueen taustalla tehdään ympärivuotisesti töitä. 

Kenttämestari Mikko Lindberg on St. Laurencen pitkäaikainen kenttämestari. Hän vastaa yhdessä kenttämestari Irmeli Vileniuksen kanssa kentän ylläpidosta ja huollosta. Heitä avustavat kahdeksan vakituista ja reilu kymmenen määräaikaista kesätyöntekijää.  
– Meillä on kaksi 18-reikäistä golfkenttää sekä 6-reikäinen harjoittelukenttä. Tämän kokoisella alueella tarvitaan jo kaksi kenttämestaria, kertoo Lindberg. 

Fescon toimittaa hiekkoja golfkentille Fescon valmistaa golfkentille mm. väylä-, bunkkeri-, kate- ja kasvualustahiekkaa

Fesconin luotettavuutta sekä tuotteiden laatua arvostetaan

Vihreiden nurmialueiden lisäksi kentillä tarvitaan yllättävän paljon hiekkaa. Sillä on tärkeä rooli kentän hoidossa. Hiekan säännöllisellä levittämisellä, niin sanotulla dressauksella, huolehditaan väylien ja viheriöiden kasvukerroksen kunnossapidosta. Hiekoitus tekee kasvualustasta paremmin läpäisevän ja sillä voidaan myös nopeuttaa viheriöitä sekä vähentää niiden epätasaisuuksia. Hiekka suojaa myös viheriöiden heinää vilkkaan sesongin aikana tapahtuvaa kulutusta vastaan. Hiekkaa käytetään myös bunkkereissa sekä peliväylillä.
– Eri kentillä tarvitaan erilaisia hiekkoja. Kokemuksen kautta olemme löytäneet ne parhaimmat vaihtoehdot meille.  

Fesconin myyntipäällikön Tomi Kootan mukaan eri kentillä voi olla käytössä eri rakeisuuskäyrät.
– Hiekkatuotteita kehitetään jatkuvasti yhteistyössä kenttämestareiden kanssa. Fescon pystyy valmistamaan tuotteet asiakaan tarpeen mukaisesti. 

Mikko Lindbergin mukaan St. Laurencessa käytettiin viheriöhiekoitukseen viime vuonna noin 300 tonnia hiekkaa. 
– Tätä hiekkaa käytetään osittain myös lyöntipaikoilla. Väylähiekkaa käytetään sitäkin enemmän, viime vuonna sitä meni useampia satoja tonneja, arvio Lindberg. 

Mikäli tänä talvena saadaan pysyvä lumi maahan, väylähiekoitus tehdään talven aikana.
– Toivomme, että saisimme ajettua hiekat lumen päälle. Viime vuonna tämä jäi tekemättä vähälumisen talven takia. Maa ei olisi kestänyt kuljetuslaitteen painoa.  

Kenttämestarit Lindberg ja Vilenius ovat tilanneet kentälle tarvittavat hiekat viimeiset neljä vuotta Fesconilta. 
– Olemme aiemmin kokeilleet monenlaisia eri toimittajia ja tuotteita. Hinta on meille luonnollisesti tärkeä tekijä. Ratkaisevaa on kuitenkin hintalaatusuhde, koska määrät ovat näinkin suuria. Arvostamme myös luotettavuutta – sitä, että toimitus tulee juuri silloin, kun on sovittu. Olemme olleet tyytyväisiä, viimeksi eilen tilasimme hiekkaa. Fescon toimittaa sitä hyvinkin nopeasti, mikäli siihen on tarve. Olemme olleet tyytyväisiä. 


Hiekalla on tärkeä rooli kentän hoidossa

St Laurencen kenttämestari Mikko Lindberg työn touhussa. Kenttämestarin työt eivät lopu ikinä. Kenttähuolto on jatkuva prosessi.

Kenttämestari Mikko Lindberg

Fescon Oy:n golfhiekat:

  • Väylähiekkaa voidaan valmistaa kahdella eri tapaa, märkäseulottuna tai tarkkuusseulottuna. Tarkkuusseulotun tuotteen etuna on hiekan tarkempi raejakauma. / Raekoko: 1,0–2,5 mm / 2,0–4,0 mm
  • Bunkkerihiekka valmistetaan luonnonhiekasta asiakkaan tarpeiden mukaan. Bunkkerihiekkaa valmistetaan märkäseulottuna ja tarkkuusseulottuna. Tarkkuusseulottu bunkkerihiekka saadaan valmistettua USGA-normien mukaisesti.
  • Katehiekka valmistetaan luonnonhiekasta. Hiekka tarkkuusseulotaan haluttuun jakaumaan. Tuotantolaitoksella oleva pölynpoistojärjestelmä vähentää huomattavasti hiekassa olevaa hienoainesta, ja tällöin hiekan levitysvaiheessa pölyä on huomattavasti normaalihiekkaa vähemmän. Lisäksi liiallinen pöly olisi haitaksi greenillä.
  • Kasvualusta valmistetaan tarkkuusseulotusta hiekasta ja seulotusta turpeesta. Turve ja hiekka sekoitetaan asiakkaan haluamalla suhteella. Hiekan oikea raejakauma ja turpeen maatumisaste vaikuttavat paljon kasvualustan toimivuuteen, mm vedenläpäisyvyys ja kosteuden pitävyys ovat merkittäviä tekijöitä kasvualustaa valmistettaessa.


Lisätietoja:

Tomi Koota
Hiekkaliiketoiminnan myyntipäällikkö
puh. 040 128 1883
etunimi.sukunimi@fescon.fi

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme