Julkaistu: 01.12.2020

Fesconin märkälaastijärjestelmällä työt etenivät vauhdilla

Märkälaastijärjestelmän käyttö ylitti asiakkaan odotukset.
Märkälaasti - Leppäsuonkatu 9, Helsinki

 

Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy on erikoistunut julkisivusaneerauksiin ja niihin liittyviin korjaus- ja muutostöihin. He ovat käyttäneet Fesconin tuotteita pitkään ja olleet tyytyväisiä tuotteiden laatuun. Etelä-Suomen Julkisivupalvelulla oli Helsingissä Leppäsuonkatu 9:ssä asuinkerrostalon julkisivujen peruskorjaustyö kesällä 2020. Kerrostalon rappaus oli alunperin valmistettu märkälaastilla ja peruskorjaus päätettiin toteuttaa samanlaisia materiaaleja käyttäen. Peruskorjaus toteutettiin paksurappauksena ja lopullinen väri maalattiin pintaan Fesconin Kiviväri KS tuotteella.


Märkälaastijärjestelmä testikäyttöön - Ylitti odotukset

Märkälaastisiilo Leppäsuonkadulla

Työmaapäällikkö Tuomas Piitulainen otti rohkeasti kokeiluun Fesconin kehittämän märkälaastijärjestelmän työmaalle. He ovat käyttäneet ennenkin märkälaastia useissa kohteissa aikaisemmin, mutta se on ollut perinteisin menetelmin valmistettua. Nyt oli tarkoitus kokeilla miten Fesconin märkälaastijärjestelmä toimii käytännössä sekä mitä hyötyjä ja etuja siitä saadaan työmaalla verrattuna perinteiseen valmistustapaan.

 Märkälaastijärjestelmään kuuluva automaattisiilo sammioineen asennettiin kadun varteen kerrostalon eteen, missä sitä olisi helppo käyttää ja täyttää. Tiellä kulkevan liikenteen takia märkälaastijärjestelmän ympärille rakennettiin vaneriaidat suojaksi. Automaattisiiloa täytettiin kuorma-auton nosturilla nostamalla kalkkihiekkalaastisäkit aidan ylitse tyhjennettäväksi siiloon.

”Järjestelmä toimi moitteettomasti ja käyttökokemus oli positiivinen”, kertoi Tuomas Piitulainen.

Työ eteni nopeasti ja siilon käyttö oli helppoa. Valmista laastia pystyttiin itse valmistamaan työmaalla sinne toimitetuista kalkkihiekkalaastisäkeistä. Tuomaksen mukaan tiedot parhaimmista uudistuksista kulkevat suusanallisesti eteenpäin. Hän kertoi puhuneensa Fesconin märkälaastijärjestelmän toimivuudesta eteenpäin suunnittelijoille.

 

Myllymieheltä kysyttäessä märkälaastijärjestelmän käytöstä, kiitosta tuli vähäisemmästä lapiointimäärästä sekä jatkuvan kumartelun vähenemisestä. Työtehtävät helpottuivat automaation myötä, työergonomia parani sekä työn fyysinen kuormittavuus väheni huomattavasti.

Märkälaastijärjestelmä

Pumpulla tasalaatuista märkälaastia seinään

Märkälaastityömaa
Matti Hautala Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy Matti Hautala / Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy

Kävimme työmaalla ensimmäisen kerran kesäkuussa, kun työvaiheissa oli edetty tartunta- ja täyttörappauksiin. Reipas työnjohtaja Matti Hautala otti meidät vastaan ja kierrätti työmaalla kertoen samalla rakennukselle tehtävistä korjaustoimenpiteistä. Seinien lisäksi ikkunat ja katto uusittiin remontin yhteydessä.

Pääsimme Matin kanssa kiipeämään rakennustelineillä ja katsomaan eri vaiheissa olevia pintoja. Siinä vaiheessa työnalla oleva työvaihe oli meneillään katonrajassa. Ylhäältä olisi ollut hienot näkymät Helsingin ylle, jos telineet eivät olisi olleet pressun takana piilossa. Kiinnostavinta oli kuitenkin seurata miten vaivattomasti märkälaastin ruiskutus seinään kävi. Alhaalla katutasolla pumppu teki työnsä ja pumppasi märkälaastia letkua pitkin ylös asti. Laasti  suihkusi letkun päästä vauhdilla ja tarttui tukevasti seinäpintaan kiinni. 

 

”Laasti oli tasalaatuista ja työt etenivät vauhdikkaasti kolmen henkilön voimin”, totesi Matti Hautala.


Märkälaastin ruiskuttaminen

Kaunis ja kestävä julkisivu

Kävimme työmaalla uudemman kerran elokuun lopulla, milloin julkisivupinnat oli tehty valmiiksi. Talo oli maalattu Fesconin kiviväri KS:llä ja jälki oli tasaista ja kaunista. Pinnat olivat valmiina kestämään sään rasituksia useita vuosia suojaten samalla rakenteita.

Leppäsuonkatu 9, Helsinki Leppäsuonkatu 9, 00100 Helsinki
Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme