Julkaistu: 23.08.2022

Voimalaitosten vuosiseisokin seurantatutkimus auttaa tunnistamaan riskejä ja ennaltaehkäisemään häiriöitä

Fescon palvelee voimalaitosasiakkaitaan erilaisin teknologiapalveluin
Fesconin teknologiajohtaja Tapio Klasila


Fescon Oy palvelee voimalaitosasiakkaita erilaisin teknologiapalveluin, jota luotsaa Fesconin teknologiajohtaja Tapio Klasila yli 20-vuoden kokemuksellaan. Klasila on voimalaitosmateriaalien ja -järjestelmien rautainen ammattilainen ja hänen kokemuksensa on auttanut asiakkaita saavuttamaan merkittäviä etuja liiketoiminnassaan.

”Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä saadessaan konkreettisia tuloksia ja ratkaisuja heidän haasteisiinsa. Niillä on säästetty niin kustannuksia kuin luonnonvaroja ja päästy ympäristöpäästöissä alaspäin. Lisäksi on saatu tehokkuuttaa toimintaan investoimalla BAT:iin (Best Available technology)”, hehkuttaa Klasila.

Voimalaitoksille tarjotaan tällä hetkellä erilaisia kohdekohtaisesti räätälöityjä palveluja, mm. seisokin seurantatutkimuksista leijupedin seurantaan. Seisokin seurantatutkimuksissa selvitetään leijupedin kuntoa, koostumusta ja tilaa, kerrostumien syntymekanismia, tulistinputkien ja lämmönsiirtopintojen korroosiotilannetta sekä tuhkien koostumusta.

Tutkimuksen avulla voidaan ennakoida mahdollisia vauriomekanismeja, joita voivat olla mm. petiongelmat, kerrostumien muodostumiset ja korroosio. Tuloksia verrataan aiempien seisokkien tutkimustuloksiin. Tutkimustulosten perusteella annetaan suosituksia mahdollisista korjaavista toimenpiteistä.

Seisokin yhteydessä otetaan mm. kokoomanäytteet leijupedistä sekä lentotuhkasiilosta tyhjennyksen yhteydessä, tarkastellaan ja otetaan näytteet tulistinputkien kerrostumista, näytteet seinäkameista sekä tehdään muut mahdolliset voimalaitoskohtaiset selvitykset.

”Näytteitä analysoidaan erilaisilla tutkimusmenetelmillä kuten mm. röntgenfluoresenssilla XRF, röntgendiffraktiolla (XRD), stereomikroskoopilla, elektronimikroskopialla(SEM-EDS-MAP) ja termisellä analyysillä (TGA/DSC) kertoo Klasila.

Tutkimuksessa saadaan selville seisokkihetken leijupedin tila ja kunto, lentotuhkan koostumus, kattilan seinäkamin ja tulistinputkikerrostumien rakenne, koostumus ja syntymekanismi. Tutkimuksen perusteella arvioidaan kamien ja kerrostumien synty- ja kasvumekanismia jota kutsutaan juurisyyanalyysiksi (RCA). Tulistinputkien kerrostuma-analyyseillä saadaan myös arvio kerrostumien korrodoivasta vaikutuksesta.

Tutkimustulokset antavat tämän hetken tilanteen lisäksi myös taustatietoa mahdollisiin tulevaisuuden häiriötilanteisiin. Analyysituloksia kerätään vuosittain päivittyviin seurantakortteihin. Tulokset raportoidaan tutkimusselosteena ja ne esitellään tilaajalle.

Tulistinputkien kerrostumaa Tulistinputkien kerrostumaa
Voimalaitoskattilan seinäkerrostumaa Kattilan seinäkerrostumaa
Tulistinputkien kerrostumien näytteenottoa Tulistinputkien kerrostumien näytteenottoa

Kokonaisvaltaista palvelua voimalaitoksille

Vuosiseisokkeihin liittyvien tuhka- ja kerrostumatutkimuksien sekä leijupetikattilamenetelmien, petimateriaalien sekä niiden tutkimuksien lisäksi tarjoamme asiakkaillemme myös asiantuntijapalvelua erilaisiin voimalaitoksen kehityshankkeisiin ja häiriötilanteisiin. Fescon Oy:n hiekkaliiketoimintayksikkö tarjoaa petimateriaaliksi eri luonnonhiekkapetimateriaaleja sekä masuunikuonasta tehtyä patentoimaamme GR-Granulia.

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme