Julkaistu: 18.06.2024

Katse lattiaan - Modernien monitoimirakennusten lattiat toteutetaan massapintaisina

Sekä Runosmäen monitoimitalo Riimissä että Pirkkalan koulukampuksessa on käytetty Fesconin Nanten-lattiapinnoitteita.
Nanten polyuretaanipinnoite Helppohoitoinen polyuretaanilattia Riimin IV-konehuoneessa.

Turun Runosmäen pääosin kaksikerroksinen monitoimitalo Riimi on toteutettu tiukimman P1-puhtausluokan mukaisesti. Tilaajan puolelta hanketta valvoi ulkopuolinen puhtauden- ja kosteudenhallintakoordinaattori. Riimin pintamateriaalien valintaan vaikutti esteettisyyden lisäksi myös kohteen M1-sisäilmavaatimus. Kohteelle haetaan RTS-ympäristöluokituksessa kolmea tähteä.

Riimin massalattiat toteutti raisiolainen Coating House Oy. – Nanten-lattiapinnoitteet ovat ammattitaitoiselle pinnoittajalle miellyttäviä tuotteita asentaa, yrittäjä Petri Pitkänen sanoo.

– Riimissä on massalattioita yhteensä noin 1 500 neliötä. Teimme Nanten System 20N-M1 -akryylipinnoitteita esimerkiksi wc- ja suihkutiloihin sekä keittiöön. IV-konehuoneissa, käytävissä ja kummankin kerroksen huonetiloissa on puolestaan polyuretaanipinnoite, Pitkänen kertoo.

Nantenin mattapintainen Decofloor Comfort Plus on yleinen valinta opetus- ja varhaiskasvatustiloihin sekä terveydenhuollon kohteisiin. – Se on asennusvaiheessa kuin nestemäinen, saumaton muovimatto, Pitkänen kuvaa.

Polyuretaanipinnoite on Pitkäsen mukaan paitsi esteettisesti tyylikäs myös käyttäjälle miellyttävä, askelmukavuutta lisäävä lattiapinta. – Saumattomana se on helposti hoidettava ja kestää mekaanista ja kemiallistakin kulutusta. Oikein hoidettuna ne ovat hyviä lattiapintoja.


Näyttävää marmoripintaa

Kengätön Pirkkalan koulukampus on iltaisin ja viikonloppuisin laajojen käyttäjäkuntien käytössä. Suunnittelijat valitsivatkin kuhunkin tilaan niiden käyttöön parhaiten sopivia materiaaleja. Materiaalin valintaan vaikuttivat tavoiteltu akustiikka, käyttömukavuus, kulutuskestävyys ja ylläpidon helppous.

Soluissa ja luokkatiloissa on tekstiilimattoja, käytävätiloissa, auloissa ja ravintolassa puolestaan keraamisia laattoja. Auditoriossa on kalanruotoparketti ja teknisen työn tiloissa massalattioita. Monitoimisalissa on joustava vinyylimatto. Kohteen massapinnoituksista vastasi ylöjärveläinen Pinnoitus Hellsten Oy.

Koulukampuksen nuoriso-, ja taidetilojen sekä kotitalousluokkien Nanten Decofloor Comfort Plussalla toteutetussa lattiapinnassa on kaunis elävä marmorointi.

– Marmorointi toteutetaan aina suunnittelijan antamien ohjeiden perusteella. Saamme värikoodit pohjavärille ja tummemmalle värille sekä mallikuvan. Sen perusteella teemme työmaalla mallipalan, jonka suunnittelija käy hyväksymässä, Pinnoitus Hellstenin omistaja Janne Hellsten kertoo.

Marmoroitujen polyuretaanilattioiden päävärinä on hiekka, johon tekovaiheessa märkänä kaadettiin sekaan tummempaa väriä. Lopputuloksena on beige, tummilla juovilla elävöitetty, toden totta hieman marmoria muistuttava lattiapinta.

IV-konehuoneissa, teknisissä tiloissa ja sähkökeskuksessa lattiat on toteutettu Nanten PU FLEX BIO- polyuretaanipinnoiteella. Teknisen oppiluokan lattiassa, kovan kulutuksen varastoissa, keittiössä ja siivouskeskuksessa on epoksihiertomassa Nanten HM Bio Low Voc. Pirkkalan koulukampus on toistaiseksi suurin Pinnoitus Hellstenin koulukohde. Lattiapinnoituksia kampukselle tuli noin 4 000 neliötä.

Fesconin Nanten-lattioiden asiakkuuspäällikkö Pasi Heinonen sanoo, että niin monitoimitalo Riimi kuin Pirkkalan koulukampuskin ovat varsin tyypillisiä Nanten-massalattiakohteita. – Kouluihin ja monitoimikiinteistöihin asennetaan usein niin nopeita ja kestäviä akryylipinnoitteita, joustavia ja elastisia polyuretaanipinnoitteita kuin kovia sekä kestäviä epoksipinnoitteitakin, sillä erilaisissa tiloissa lattiapinnoille on hyvin erilaiset vaatimukset.

Suunnittelijalle Nanten-lattiat antavat varsin vapaat kädet. – Lattiapinnoitteella saadaan aikaan yhtenäinen, saumaton lattiapinta. Värivaihtoehtoja on runsaasti ja kuvioimalla elävyyttä saa lisää.

Nanten polyuretaanipinnoite Polyuretaanipinnoitettu lattia on näyttävä ja helppohoitoinen
Nanten Decofloor Comfort Plus Riimin huonetilojen lattioissa on Nanten Decofloor Comfort Plus

Nanten lattiat huippuluokkaa

Nanten-pinnoitteita on kehitetty ja valmistettu Suomessa jo 60 vuoden ajan. Tuotevalikoimasta löytyy hybridipinnoitteet erittäin vaativiin kohteisiin, nopeat ja kestävät akryylipinnoitteet, joustavat elastiset polyuretaanipinnoitteet sekä kovat ja kestävät epoksipinnoitteet. Pinnoitteet ovat M1-päästöluokiteltuja ja ne täyttävät puhdastilan standardin (CMS). Nanten-pinnoitteet ovat nykyisin osa Fescon Oy:tä.


Teksti: Dakota Lavento
Kuvat: Pasi Leino ja BST-Arkkitehdit

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme