Kalkkisementtipinnoite KSP

Kysy lisätietoa

Tuotekuvaus

Fescon Kalkkisementtipinnoite KSP on läpivärjätty polymeerimodifioitu kalkkisementtipohjainen pintalaasti, joka sisältää säänkestävyyttä parantavia ja kapillaarista vedenimeytymistä pienentäviä lisäaineita. 

Käyttökohteet

  • Kalkkisementtirappaus- ja tiilipinnat
  • Fescoterm -eristerappausjärjestelmät
Tuote on listattu Pohjoismaisen Ympäristömerkinnän rakennustuotetietokantaan ja sitä voidaan käyttää Joutsenmerkityissä rakennuksissa.
GTIN-koodi Tuotenimi Tuotenumero Pakkauskoko
6416841451514 KALKKISEMENTTIPINNOITE KSP 1,5 MM FESCON VÄRIT 45151 25 kg
Alusta

Alustan on oltava ehjä ja puhdas. Vanhan maalin ja pintarappauksen poistoon soveltuu esim. vesihiekkapuhallus. Kuiva pinta tulee vielä kostuttaa. Alustan imukyvyn tulee kuitenkin säilyä. Täyttölaastin tulee olla kunnolla kovettunut ja vähintään 1 vko:n ikäinen ennen pintarappausta. Ennen työn aloittamista tehdään koepinnoitus, jolla varmistutaan struktuurista ja värisävystä. Värisävyyn vaikuttaa mm. alustan imukyky, massan notkeus, pinnan karkeus ja käytettävä ruisku (suutinkoko, ilmamäärä ja ruiskutustyö). Laastin tasainen tulo letkusta on lopputuloksen kannalta erittäin tärkeää, siksi astiaa ei saa päästää tyhjäksi kesken työn.

Sekoitus

Tarkista laastin vedentarve säkistä. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla noin 10 min. Pakkosekoittajalla ja porakonevispilällä riittää noin 1-2 min. sekoitus. Anna laastin seistä noin 10 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksessa haetaan laastin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata lisätä heti alussa. Jokainen erä tulee sekoittaa samalla tavalla. Värin tasaisuuden kannalta tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika vakioida. Valmiin laastin työstettävyysaika on n. 2 tuntia.

Työohje

Alustan ja ilman lämpötila tulee olla vähintään +5°C pinnoitettaessa sekä vähintään 3 vuorokautta pinnoituksen jälkeen. Suositeltavin olosuhde pinnoitukselle on lämpötila +10°C…+20°C sekä tuuleton pilvipouta. Rappaus tehdään normaalisti rappauspumpulla tai suppiloruiskulla . Käsittelykertoja on vähintään kaksi. Ensimmäinen laastikerros ruiskutetaan notkeammalla laastilla 2-3 mm:n vahvuisena kerroksena maksimiraekoosta riippuen ja tasataan teräslastalla voimakkaasti alustaan painaen. Sen annetaan kovettua vähintään 1 vuorokausi ennen toista käsittelykertaa. Toinen ruiskutuskerta tehdään vähän jäykemmällä laastilla n. 2-3 mm:n vahvuisena kerroksena viimeistellen joko hierto- tai ruiskupinnaksi. Vaihtelemalla massan notkeutta, suuttimen kokoa, ilmamäärää ja ruiskutusetäisyyttä saadaan aikaan erilaisia struktuureita. Mitä notkeampi laasti, suurempi ilmamäärä ja pienempi suutin sitä "pienempi" struktuuri. Laastiruiskulle sopiva ruiskutusetäisyys on n. 1 m ja suppiloruiskulle n. 0,6 m. Ruiskutus tulee tehdä pyörivin liikkein kohtisuoraan pintaa vasten. Liian läheltä ruiskutettuun pintaan tulee helposti kiiltoläikkiä. Tummat värit vaativat ruiskuttajalta suurempaa huolellisuutta kuin vaaleat värit. Yhtenäiset pinnat pitää ruiskuttaa yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee piilottaa nurkkiin, liikuntasaumoihin tai esim. syöksytorvien taakse. Eri valmistuserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja, joten tarvittava laastimäärä on syytä tilata kerralla. Sementin vesiliukoiset suolat sekä sementin ja kalkin kovettumisessa syntyvät suolat saattavat kulkeutua kosteuden mukana pintaan ja näkyä ns. suolahärmeenä. Suolahärmettä aiheuttaa vesisade liian pian rappauksen jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuoto ja riittämätön tuuletus. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore pintarappaus vesisateelta. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore pintarappaus vesisateelta. Samasta syystä uuden julkisivun tulisi antaa kuivua vähintään yhden lämmityskauden ennen pinnoitusta.

 

Jälkihoito

Pinnoitettu alue tulee jälkihoitaa suojaamalla muovikalvolla tai kevyellä vesisumutuksella (vesi ei saa valua) vähintään 1-3 vrk:n ajan. Kun lämpötila on:
+20°C, suojaa tuore pinnoitepinta vesisateelta ja voimakkaalta auringon paisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore pinnoitepinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore pinnoitepinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan
Rappaustyötä tulee välttää suorassa auringon paisteessa ja voimakkaalla tuulella. Alin käyttölämpötila on +5°C.

Huolto-ohje

Likaantunut Kalkkisementtipinnoite voidaan puhdistaa käyttäen painepesuria. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Paikkalaasti valitaan vanhan ehjän laastin sideaine-runkoainesuhteen ja lujuuden perusteella. Huoltopinnoitus tehdään Kalkkisementtipinnoitteella tai Kiviväri KS:llä käyttäen huollettavan pinnan mukaista värikartan väriä. Ennen pinnoitusta alusta kostutetaan mattakosteaksi. Pinnoitustyö tehdään joko ruiskuttamalla tai käsin, riippuen huollettavan / korjattavan pinnan struktuurista, noudattaen valitun pinnoitteen tuoteselosteen työohjeita. Pinnan viimeistely on tehtävä huolella, jotta tartunta alustaan ei heikkene. Korjatut kohdat saattavat erottua alkuperäisestä pinnasta vaaleampina, ennen kuin värierot käytössä tasaantuvat. Paikkalaasteja ja pinnoitteita kastellaan 1-3 vrk pinnoitustyön jälkeen. Pinnan struktuurista, väristä ja  työtavasta riippuen käsittelykertoja tarvitaan 1-2.

Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki

Materiaalimenekki

n. 6 kg/m²

Vedentarve 5,0 - 6,5 l / 25 kg
Valmista massaa 13-15 l / 25 kg
Väri värikartan mukaan
Maksimiraekoko

1,5 mm

Pakkauskoko 25 kg
Varastointi

varastointiaika kuivassa paikassa n. 1 vuosi

Tiheys

n. 1,80 kg/dm3

Alin käyttölämpötila

+5°C

Työstettävyysaika 1 - 2 h
Notkeus (Haegerman) n. 200 mm
Palokäyttäytyminen A1, palamaton
Ilmapitoisuus n. 15%
Pakkasenkestävyys 100 sulatus-jäädytys sykliä, ei vaurioita
Vedenpidätyskyky n. 95%
Vastuunrajaus, tuotteen käyttöön liittyvät huomiot ja rajoitukset: Tutustu Fescon Oy:n yleisiin toimitusehtoihin ja tuotteeseen liittyviin suunnittelu- sekä työohjeisiin.

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme