Kuultorappauslaasti KRL

Kysy lisätietoa

Tuotekuvaus

Fescon Kuultorappauslaasti KRL on kalkkisementtisideaineinen värillinen ohutrappauslaasti, mikä jättää tiilikuvion näkyviin rappauksen alta.

 • Maksimi raekoko 1,5 mm
 • Hyvät työstettävyysominaisuudet
 • Erillisiä tartuntapohjusteita ei käytetä
 • Hengittävä
 • Ruiskutettava tai käsin levitettävä
 • Erinomainen säänkesto
 • Useita värivaihtoehtoja (kts. värikartta)

Käyttökohteet

 • Tiilistä muuratut julkisivut
Tuote on listattu Pohjoismaisen Ympäristömerkinnän rakennustuotetietokantaan ja sitä voidaan käyttää Joutsenmerkityissä rakennuksissa.
GTIN-koodi Tuotenimi Tuotenumero Pakkauskoko
6416841017031 KUULTORAPPAUSLAASTI KRL 1,5 MM FESCON VÄRIT 45014 25 kg
Alusta

Kuultorappausalustana käytetään kuultorappaukseen tarkoitettua karheaa, säänkestävää tiiltä. Tiilen vedenimukyky tulee olla noin 8-12 %. Ei sovellu betonipinnoille, orgaanisen maalin tai elastisen sauman päälle. Tiilijulkisivu muurataan täyteen saumaan. Muurauslaastina käytetään Fescon M100/600 muurauslaastia. Laastin väri valitaan siten, että päästään haluttuun lopputulokseen valmiissa julkisivussa. Tehosteena voidaan käyttää eri sävyisiä tiiliä ja saumoja. Olosuhteista riippuen muuratun seinän annetaan kuivua 1-3 vuorokautta ennen kuultorappausta. Kuivumisella varmistetaan, että seinässä oleva kosteus ehtii tasaantua.

Ennen rappaustyötä seinä kostutetaan mattakosteaksi siten, että sen imukyky säilyy. Ennen työn aloitusta tehdään koepinnoitus, jolla varmistutaan struktuurista ja värisävystä. Lopputulokseen vaikuttaa mm. alustan imuominaisuudet, massan notkeus, pinnan karkeus, työskentelyolosuhteet ja rappaustyö.

Sekoitus

Tarkista laastin vedentarve säkistä ja tee koepinnoitus. Käytä koepinnoituksessa hyväksi havaittua vesimäärää. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla (mylly) noin 10 min. Pakkosekoittajalla ja porakonevispilällä riittää noin 2-3 min. sekoitus. Anna laastin seistä noin 10 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksessa haetaan laastin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata tule lisätä heti alussa. Värin tasaisuuden varmistamiseksi tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika pitää samana. Valmiin laastin työstettävyysaika on noin 1-2 tuntia.

Rappaus

Työ aloitetaan julkisivun yläosasta. Fescon Kuultorappauslaasti ruiskutetaan laastiruiskulla. Vaihtoehtoisesti rappauslaasti voidaan levittää myös käsin rappauslastalla. Levityksen jälkeen laasti tasataan teräslastalla. Tasaus tehdään niin, että laasti peittää koko rappausalustan ohuena kerroksena. Lopullinen pinta tehdään hiertämällä hieman jäykistynyttä laastia. Laastin pinta kostutetaan kevyesti ja hierretään sieni- tai huopahiertimellä. Laastin notkeus ja vallitsevat olosuhteet vaikuttavat hiertoajankohtaan. Varmin tapa on selvittää hiertoajankohta kokeilemalla. Kuultorappaus on ohutrappausta, alustan muodot näkyvät rappauksen alta. Ohuilla rappauskerroksilla myös tiilien väri saattaa kuultaa rappauksen alta.

Rappauskerroksen vahvuus valitaan tekemällä koerappaus. Yhtenäiset pinnat tehdään yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee "piilottaa" nurkkiin, liikuntasaumojen kohdalle tai esim. syöksytorvien taakse. Eri valmistuserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja, joten tarvittava laastimäärä on syytä tilata kerralla. Mikäli joudutaan valmistamaan useampi tuotantoerä, tulee erien laasteja sekoittaa työmaalla keskenään. Voimakas vesisade nopeasti rappaustyön jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuodot ja riittämätön tuuletus aiheuttavat suolahärmettä. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore rappauspinta vesisateelta.

Jälkihoito

Rapattua aluetta tulee jälkihoitaa suojaamalla muovikalvolla tai kevyellä vesisumutuksella (vesi ei saa valua) vähintään 1-3 vrk:n ajan. Rapatun alueen voi myös suojata muovikalvolla.
Kun lämpötila on: 
+20°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta ja voimakkaalta auringon paisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan

Huolto-ohje

Likaantunut Kuultorappauslaastilla käsitelty pinta voidaan puhdistaa painepesurilla. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Alustaan ei puhdistuksen jälkeen saa jäädä irtovettä. Uudelleenpinnoituksen voi tehdä Kuultorappauslaastilla tai Fescon Kiviväri KS maalilla. Pinnoitus ja maalaustyössä noudatetaan valitun tuotteen työohjeita. Maalattaessa puhdistetuille, ehjille pinnoille riittää normaalisti 1 käsittelykerta. Vauriokohtiin, joista pinnoite on poistettu tai koloja paikattu, tarvitaan 2 tai useampia käsittelykertoja.

Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki

Materiaalimenekki

5-8 kg/m²

Vedentarve 4 - 6 l / 25 kg
Olomuoto jauhe
Väri Fescon värikartan sävyt
Maksimiraekoko

1,5 mm

Pakkauskoko 25 kg
Varastointi

varastointiaika kuivassa paikassa n. 1 vuosi

Kerrospaksuus

2 - 5 mm

Käyttölämpötila

+5°C...+25°C

Työstettävyysaika 1 - 2 h
Palokäyttäytyminen A1
Vastuunrajaus, tuotteen käyttöön liittyvät huomiot ja rajoitukset: Tutustu Fescon Oy:n yleisiin toimitusehtoihin ja tuotteeseen liittyviin suunnittelu- sekä työohjeisiin.

Aurinkolahti Helsinki

 • Ohutrappaus
 • Julkisivujen pinnoitus ja maalaus

Koroistentie 6 Helsinki

 • Ohutrappaus
 • Julkisivujen pinnoitus ja maalaus

 

As Oy Pomeranssi Helsinki

 • Ohutrappaus
 • Kuultorappaus
 • Julkisivumuuraus

As Oy Suomu Helsinki

 • Ohutrappaus
 • Kuultorappaus

Tapainlinnan koulu - Torikatu 30 Hyvinkää

Tapainlinnan koulun julkisivun peruskorjaus tehtiin kuultorappauksena.

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme