Julkaistu: 15.02.2022

Liikuntapaikkojen hiekassa laatu ratkaisee

Liikuntapaikan hiekka kannattaa valita huolella, sillä se vaikuttaa oleellisesti käyttöön ja kestävyyteen. Fesconin kotimainen hiekka täyttää FIFA:n ja IAAF:n tiukat kriteerit ainoana Suomessa.
Fescon urheilukenttähiekat

 

Liikuntapaikan hiekka kannattaa valita huolella, sillä se vaikuttaa oleellisesti käyttöön ja kestävyyteen. Fesconin kotimainen hiekka täyttää FIFA:n ja IAAF:n tiukat kriteerit ainoana Suomessa.

Monella liikuntapaikalla tarvitaan hiekkaa, jonka ominaisuuksilla ja laadulla on iso merkitys suorituspaikan liikunnallisiin ominaisuuksiin ja kulutuskestävyyteen.

– Ei ole ollenkaan sama, mistä hiekan tilaa. Ennen tilausta on hyvä varmistua laadusta. Referenssejäkin kannattaa kysyä, Fesconin hiekkatuotteiden asiantuntija Tomi Koota sanoo.

Fescon Oy on suurin suomalainen rakennusalan laasti- ja hiekkatuotteiden kehittäjä ja valmistaja, jonka korkeat laatukriteerit koskevat myös liikuntapaikkoihin toimitettavia hiekkoja. Niitä käytetään esimerkiksi kuntien tekonurmikentillä, joilla pelataan jalka- ja pesäpalloa sekä tennistä. Käyttökohteisiin kuuluvat myös pituushyppypaikat, beach volley -kentät ja lasten leikkipaikat.

 

Kotimainen hiekka täyttää laatukriteerit

Liikuntapaikoille toimitettavan hiekan ominaisuudet analysoidaan Fesconilla tarkasti. Tiukan laadunvalvonnan ansiosta yhtiön hiekat täyttävät myös kansainvälisten lajiliittojen FIFA:n, IAAF:n ja ITF:n sekä Pesäpalloliiton kriteerit – suurimpana toimittajana Suomessa.

– Korkea laatu esimerkiksi tarkoittaa, että hiekan raekoko täyttää asiakkaan vaatimukset. Vaativimmissa kohteissa sallitaan korkeintaan 0,1 millimetrin heitto.

Fesconin hiekat ovat täysin kotimaisia. Ne otetaan vastuullisesti määrätyiltä hiekkakuopilta Suomen lainsäädäntöä noudattaen ja hyödynnetään sataprosenttisesti Fesconin tuotannoissa. Hukkaa ei tällöin synny. Hiekka jalostetaan lopputuotteeksi Fesconin tehtailla niin sanotulla kuivaseulontamenetelmällä. Hiekka kuumennetaan aluksi 700 asteeseen ja kuivataan rummussa. Sen jälkeen se seulotaan haluttuun raekokoon.

– Prosessiin kuuluu pölyn poistaminen, mikä on erityisen tärkeää liikuntapaikkoihin tulevassa hiekassa.

 

Oikeanlainen hiekka takaa kestävyyden

Tekonurmiratkaisuja toimittavat yritykset arvostavat Fesconin tuotteiden laatua. Yhteen neliömetriin tekonurmea tarvitaan 15–50 kiloa hiekkaa. Jotta asentaminen sujuu vaivattomasti, hiekan tulee olla oikeanlaista ja ehdottoman kuivaa.

– Myös raemuoto ovat tärkeä. Rakeiden tulee olla pyöreämuotoisia, sillä teräsärmäinen hiekka silppuaa tekonurmea ja aiheuttaa muutenkin kulumia, Lappset Group Oy:n leikki - ja urheilupintojen konseptipäällikkö Pasi Riikonen sanoo.

 

Unisport-Saltex Oy:n myyntipäällikkö Juha Miettinen korostaa hiekan laadun ohella toimitusten täsmällisyyttä.

– Urheilukenttien asennustöissä on tärkeää, että työt sujuvat aikataulussaan. Fesconin toimitukset tulevat ajallaan, eikä asentajien tarvitse odotella. Saamme Fesconilta aina sellaista tavaraa kuin olemme tilanneet, Miettinen sanoo.

 

Kotimaista hiekkatuotantoa - Tehtaat neljällä paikkakunnalla 

Hiekkatuotteita valmistetaan Fesconin neljällä tehtaalla Hausjärvellä, Harjavallassa, Raahessa ja Haukiputaalla.

– Tuotanto eri puolilla maata takaa nopeat toimitukset. Myös hiilijalanjälki pienenee, kun kuljetusmatka ei veny pitkäksi, Tomi Koota huomauttaa.

Hiekkatekonurmi on oikein hoidettuna kestävä liikunta-alusta. Kunnossa pysyäkseen se vaatii kuitenkin säännöllistä ja riittävää hoitoa. Esimerkiksi hiekkaa on lisättävä säännöllisesti tai aika ajoin vaihdettava, jotta kentän ominaisuudet säilyvät.

Kysy lisää Fesconin hiekkatuotteista

Tomi Koota
puh. 040 128 1883
tomi.koota@fescon.fi

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme