Nanten HM Bio ESD

Kysy lisätietoa

Tuotekuvaus

2-komponenttinen liuotteeton, hierrettävä epoksipinnoite staattiselta sähköltä suojattaviin tiloihin (ESD).

  • Käytetään pohjusteena, hiertomassan sideaineena ja pintalakkana Nanten HM ESD pinnoitusmenetelmissä.
  • Erinomaiset sähköiset ominaisuudet, myös henkilön varautumisen osalta (Vb). Täyttää IEC EN 61340-5-1 standardin vaatimukset johtavalle lattialle.
  • Saatavilla useita eri värivaihtoehtoja (kts. värikartta)

 

Käyttökohteet

  • Elektroniikkateollisuus
  • Lääketeollisuus
  • Kemianteollisuuden tuotanto- ja kokoonpanotilat
  • IT-konesalit
  • Tilat, joissa staattinen sähkö aiheuttaa ongelmia
GTIN-koodi Tuotenimi Tuotenumero Pakkauskoko
NANTEN HM BIO A-OSA 10 L 15005 10 l
NANTEN HM BIO A-OSA 200 L 15006 200 l
NANTEN HM BIO B-OSA 5 L 15091 5 l
NANTEN HM BIO B-OSA 200 L 15090 200 l

Alustan vaatimukset ja pinnoitusolosuhteet

Betonin lujuusluokan on oltava vähintään C25/30 ja kulutuskestävyysluokan 3. Betonin suhteellisen kosteuden tulee olla alle 95% ja pinnan lämpötilan vähintään +3⁰C yli kastepistelämpötilan. Pinnoitustyön ja pinnoitteen kuivumisen aikana pitää ilman, pinnan ja pinnoitteen lämpötilan olla yli +15⁰C ja ilman suhteellisen kosteuden (RH) alle 80%. Varmista pinnoitteen soveltuvuus pinnoitettavalle alustalle.

Uusi betonilattia

Sementtiliima ja mahdollinen kovettumaton sementti poistetaan joko pintahionnalla tai sinkopuhdistuksella. Kaikki irtonainen tartuntaa heikentävä aines poistetaan ja sementtipöly imuroidaan huolellisesti pois.

Vanha betonilattia

Sementtiliima ja huonokuntoinen betoni poistetaan hiomalla tai sinkopuhdistuksella. Kaikki irtonainen tartuntaa heikentävä aines poistetaan ja alusta imuroidaan huolellisesti. Likaiset lattiat on syytä pestä ja huuhdella synteettisellä pesuaineella ennen muita pohjakäsittelytöitä. Alustassa oleva mahdollinen vanha maalikalvo poistetaan kokonaan.

Pohjustuskäsittely 1

Pohjustus tehdään Nanten HM Bio Epoksilla. Kosteilla betonialustoilla, joiden suhteellinen kosteus on suurempi kuin 95%, on pohjusteena käytettävä kostealle betonille soveltuvaa Nanten M Primeria. Pohjusteen pitää sulkea kaikki betonin huokoset siten, että pintaan muodostuu tiivis ja ehjä yhtenäinen kalvo. Maadoitukseen käytettävät kupariteipit kiinnitetään kovettuneen HM Epoksin pinnalle. Menetelmän varsinainen pohjustuskäsittely tehdään johtavalla Nanten ESD Primerilla ohjeiden mukaisesti.

Paikkaukset

Pienet kolot ja halkeamat puhdistetaan ja täytetään esim. HM Bio Epoksista ja hienosta täytehiekasta valmistetulla epoksikitillä.

Pohjustuskäsittely 2

Johtava pohjustuskerros Nanten ESD Primerilla. Levitys vähintään 0,3 l/m2 toimivuuden varmistamiseksi. Primeriin kylvetään ”kynnet” ESD -hiekalla.

Sekoitus

Esisekoita HM ESD Epoksin A-osa ja B-osa omissa astioissaan, arvioi tarvittava seosmäärä huomioiden käsiteltävän alueen koko ja seoksen käyttöaika. Yhdistä komponentit oikeassa suhteessa toisiinsa ja sekoita hidaskierroksisella sekoittimella noin kahden minuutin ajan välttäen ilman sekoittamista massan joukkoon. Lisää massaan 50% johtavaa Nanten ESD hiekkaa ja 50% värihiekkaa samalla sekoittaen. Jatka sekoittamista noin minuutin ajan. Sideaineen ja täytehiekan sekoittaminen voidaan tehdä myös tasosekoittimessa tai betonimyllyssä.

Sekoitussuhde

A-osa 2 tilavuusosaa ja B-osa 1 tilavuusosa.
Täyttöhiekat: 50% ESD-hiekkaa ja loput täyttöhiekat valinnan mukaan.

Riittoisuus

4 mm kalvovahvuudella
Hartsin menekki n. 1,3 l/m2.
Pohjustuksessa 0,2-0,3 l/m2, toinen pohjustuskerros tehdään Nanten ESD Primerilla. 
Hartsin menekki pintalakkauksessa 0,20-0,25 l/m2.

Pinnoitus

Sekoitettu massa kaadetaan lattialle yhtenäiseksi vanaksi, josta se levitetään säätölastalla halutun paksuiseksi kerrokseksi. Levityksen jälkeen massa tiivistetään käsin teräslastalla tai koneellisesti hiertämällä tasaiseksi pinnaksi.

Pintalakkaus

Tiiviiksi hierretty pinnoitemassa pitää lakata sen kuivuttua ohennetulla Nanten HM ESD Epoksilla. Suosittelemme lakkauksen tekemistä kahtena ohuena käsittelykertana, jolloin pinnasta saadaan helposti hoidettava ja hygieeninen. Liian paksut lakkakerrokset huonontavat lattian johtavia ominaisuuksia.

Jalkalistat/ylösnostot

Jalkalistat tehdään epoksihiertomassalla, mutta massaa jäykistetään paksunnekuidulla (Sylothix) työstämisen helpottamiseksi. Jalkalistat tehdään esimerkiksi 100 mm korkuisena.

Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki

Väri Pinnoitteen väri määräytyy johtavan hiekan (musta) ja käytetyn värihiekan tai värihiekkaseoksen mukaan.
Pakkauskoko A-osa 10 l peltiastiassa B-osa 5 l muoviastiassa tai molemmat osat 200 l tynnyrissä.
Varastointi

+5°C…+25°C, varastointiaika enintään 6 kk. Varastoitava lämpimässä, tiiviisti suljetuissa alkuperäisissä astioissaan.

Sekoitusaika Noin kaksi minuuttia
Tiheys

n. 1,1 kg/l

Käyttölämpötila

+15°C...+25°C

Käyttöaika Lattialle kaadettuna 20 - 30 min. Aika lyhenee lämpötilan noustessa.
Kuivumisaika

Kosketuskuiva 7 h (+25°C) ja 14 h (+15°C). Kuiva, kevyen liikennöinnin kestävä noin 12 h (+25°C) ja >24 h (+15°C). Täysin kovettunut noin 7 vrk.

Tartuntalujuus

>1,5 N/mm2

Palokäyttäytyminen Bfl-S1
Ilman suhteellinen kosteus Pinnoitustyön ja pinnoitteen kuivumisen aikana alle 80%
Kemikaalien kestävyys Luokka II
Ohenne Hiertopinnoituksessa hartsia ei ohenneta. Pintalakkauksessa HM ESD epoksin ohennus 30-40 til.-% Nanten A Epoksiohenteella.
Levitystapa Levitys säätölastalla ja viimeistely teräslastalla tai mekaanisesti hiertokoneella. Pohjustuksessa ja pintalakkauksessa käytetään siihen soveltuvaa telaa.
VOC-pitoisuus

Käyttöseoksen VOC 25 g/l

EU VOC 2004/42/EC (cat A/j) max. 500 g/l (2010)

Vastuunrajaus, tuotteen käyttöön liittyvät huomiot ja rajoitukset: Tutustu Fescon Oy:n yleisiin toimitusehtoihin ja tuotteeseen liittyviin suunnittelu- sekä työohjeisiin.

Planmeca

Elektroniikkalaitteita valmistavan yrityksen tiloihin valittiin staattista sähköä johtava Nanten HM ESD.

Muista tutustua Pinnoitetun lattian hoito-ohjeeseen ja tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen verkkosivuillamme www.fescon.fi tai tilaa se numerosta 09-274 7970. Vaikka tuotekuvauksen tekniset yksityiskohdat perustuvat parhaaseen tietoomme ja kokemukseemme, on yllä mainittu tieto otettava kaikissa tapauksissa suuntaa antavana. Käyttäjän on varmistuttava tuotteen soveltuvuudesta käyttökohteeseen. Vastoin ohjeita tehtäessä, on käyttäjä yksin vastuussa mahdollisesti aiheutuvista vahingoista ja seuraamuksista.

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme